Kopūstai - puikus ingredientas įvairiems patiekalams, pradedant sriubomis ir baigiant kepsniais. Šiame straipsnyje aptarsime keletą įdomių receptų, kuriuose pagrindinis akcentas skiriamas būtent kopūstams.
Kiaulienos pjausnys su raugintais kopūstais
Tai puikus patiekalas vėsiam rudens vakarui, sotus ir labai skanus. Šį receptą pristato TV3 laida „Maisto kelias“, kurios vedėjai keliauja po Lietuvą ieškodami neatrastų skonių ir dalindamiesi netikėtais maisto receptais.
Ingredientai:
- 2 kiaulienos pjausniai su kaulu
- 300 g raugintų kopūstų
- 1 svogūnas
- 200 ml alaus
- 50 g grūdėtų garstyčių
- 1 v. š. medaus
- Kiaulienos odelių spragėsiai
- Šlakelis alyvuogių aliejaus
- Juodieji pipirai
- Druska
Gaminimas:
- Kiaulienos pjausnius apkepame iš abiejų pusių, kad apskrustų. Papildomai apskrudiname kiaulienos odą.
- Šalia ant netiesioginės ugnies, keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepame svogūną, sudedame raugintus kopūstus, įdedame grūdėtų garstyčių, medaus, įpilame alaus ir troškiname, kol alus nugaruos.
- Pagal skonį pagardiname druska ir pipirais.
- Tuomet kiaulienos kepsniams iškepus, serviruojame su troškintais raugintais kopūstais ir pabarstome kiaulienos odelės spragėsiais.
Kopūstų "Velingtonas" su kiaulienos išpjova
Šis patiekalas - tikras savaitės lyderis! Darbo daug, bet ir rezultatas nenuvilia. Šio kepsnio gaminimo technologijoje galima atpažinti klasikinį "Velingtoną", tik sluoksniuota tešla pakeista kopūstais.
Ingredientai:
- Kiaulienos išpjova
- Prieskoniai (druska, pipirai)
- Pievagrybiai
- Svogūnas
- Kiaušinis
- Kopūsto lapai
- Faršas (iš nupjautų išpjovos galų)
- Alyvuogių aliejus
Gaminimas:
- Kiaulienos išpjovą, nupjovus galus, įtriname prieskoniais ir paliekame pasimarinuoti.
- Svieste pakepiname smulkiai supjaustytus pievagrybius ir svogūną, pagardiname prieskoniais.
- Į faršą dedame prieskonius, kiaušinį, pravėsusius keptus pievagrybius, viską išmaišome.
- Svieste apkepiname ir išpjovą, apibarstome stambiai maltais pipirais.
- Kaip balandėliams, paruošiame kopūstų lapus, iš jų padarome "paklodę".
- Lapus aptepame faršo ir pievagrybių mišiniu (plonai), dedame išpjovą ir susukame.
- Kepame aliejumi išteptoje skardoje, 180 laipsnių temperatūroje apie 40-50 min., kopūsto viršų ištepus alyvuogių aliejumi.
Troškinti kopūstai su kiauliena
Šis patiekalas - puikus pasirinkimas šeimos vakarienei. Tai sotus ir skanus būdas panaudoti kopūstus ir kiaulieną.
Ingredientai:
- Kiaulienos sprandinė
- Svogūnas
- Morkos
- Pomidorai
- Kopūstas
- Druska
- Prieskoniai
- Cukrus
- Sojų padažas
- Bulvės (patiekimui)
Gaminimas:
- Kiaulienos sprandinę supjaustome vidutinio dydžio kubeliais, įmaišome prieskonius ir paliekame keletai minučių.
- Svogūną ir morkas susmulkiname: svogūną kubeliais, morkas sutarkuojame burokine tarka. Pakepiname morkas su svogūnu, kol švelniai pagels.
- Pomidorus užpilame karštu vandeniu, palaikome kelias minutes, nuimame skūreles ir išimame pomidorų sėklas su sultimis. Skystį su sėklomis nukošiame, kad liktų tik sultys.
- Supjaustome kopūstą šiaudeliais.
- Visus ingredientus sudedame į puodą, užpilame vandeniu, maždaug tiek, kad apsemtų.
- Pridengiame dangčiu ir troškiname apie 10 min. Išmaišome, įdedame cukraus, įpilame sojos padažo.
- Paliekame troškintis apie 20-25 min. su pravertu puodo dangčiu, kad truputį nugaruotų vanduo.
- Patiekiame su virtomis bulvėmis, papuošiame žalumynais.
Patarimai ir gudrybės
- Kepsnius kepkite įkaitintoje keptuvėje, kad jie apskrustų išorėje ir išliktų sultingi viduje.
- Eksperimentuokite su prieskoniais, kad atrastumėte savo mėgstamiausią skonį.
- Jei norite, kad kopūstai būtų minkštesni, prieš troškinant juos galite apvirti.
Kepsnių kepimo laikas
Ši lentelė padės jums nustatyti tinkamą kepsnių kepimo laiką, atsižvelgiant į norimą iškepimo lygį:
Iškepimo lygis | Kepimo laikas (vienai pusei) |
---|---|
Žalias (Rare) | 2 minutės |
Vidutiniškai žalias (Medium Rare) | 3 minutės |
Vidutinis (Medium) | 4 minutės |
Gerai iškeptas (Well Done) | 5-6 minutės |