Paskutinį skonio niuansą kepsninės patiekalams suteikia padažai. Jais galima apipilti kepamus produktus 3-4 kartus baigiant kepti arba pasiūlyti šalia patiekalo. Štai 10 gardžių ir nesudėtingų padažų receptų iš viso pasaulio, kurie praturtins jūsų grilio patiekalų skonį.
BBQ padažas
Prie namuose ruoštų grill (ir ne tik) patiekalų puikiai tinka ir naminis BBQ padažas! Sakysite: kam gaminti, jeigu galima nusipirkti? Patikėkite, ruošdami namuose šį padažą ilgai neužtruksite.
Taip pat galite ne tik išgauti intensyvesnį skonį, bet ir reguliuoti cukraus kiekį, atsižvelgdami į poreikį bei sveikatą.
Garstyčių padažas
Garstyčių padažas su grietinėle yra labai gardus ir greitai pagaminamas. Mano vyras sakė, kad tai pats geriausias padažas prie kepsnio, kokį jis yra ragavęs.
Nieko negali būti paprasčiau, nei sumaišyti du ingredientus ir gauti tobulą padažą. Jums reikės 2 valg. š. Dižono garstyčių ir 100 g 30 proc. riebumo grietinės. Sumaišykite ir pakaitinkite keptuvėje iki virimo. Pagaminsite per 10 minučių. Padažas tinka prie vištienos, kiaulienos, jautienos kepsnių.
Itin skanūs ir minkšti kiaulienos kepsniai (aš juos gaminu arba kiaulienos sprandinės arba iš kiaulienos kumpio, kitokios mėsos nesu išbandžiusi) fantastiškame garstyčių padaže.
Grybų padažas
Šis padažas nustebins jus subtiliu savo skoniu. Keptuvėje įkaitinkite 1 valg. š. alyvuogių aliejaus ir pakepinkite 6 susmulkintus ruduosius pievagrybius. Kepinkite maždaug 5 minutes, kol grybai gražiai apskrus, tada suberkite susmulkintą česnako skiltelę ir įpilkite 2 valg. š. brendžio. Maišydami kaitinkite, kol brendis išgaruos. Į keptuvę su grybais įpilkite 4 valg. š. riebios grietinėlės ir įdėkite 1 arb. š. garstyčių su nesmulkintais grūdeliais. Sumažinkite kaitrą ir maišydami kaitinkite iki užvirimo dar kelias minutes. Pagaminsite per 15 minučių. Padažas tinka prie kiaulienos ir vištienos kepsnių.
Toks džiovintų grybų padažas iš baravykų, paruoštas su grietinėle, mūsų šeimai labai tinka prie visų mėsos kepsnių.
Žaliųjų pipirų padažas
Klasikinis kreminės konsistencijos kepsnių padažas. Įpilkite 2 valg. š. raudonojo vyno acto į didelę keptuvę ir pakaitinkite iki virimo. Pridėkite 150 ml vištienos sultinio ir kaitinkite ant mažos kaitros, kol pusė skysčio nugaruos. Pridėkite 2 arb. š. sugrūstų žaliųjų pipirų grūdelių, gerai išmaišykite. Įdėkite 4 valg. š. riebios grietinėlės ir maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagaminsite per 20 minučių. Tinka prie kiaulienos, šonkauliukų, jautienos, antienos.
Chimichurri
Čimičiuri (chimichurri) - tai Argentinos ir Urugvajaus tautinės virtuvės padažas pagamintas iš šviežiai smulkintų žalumynų. Jeigu reiktų 2-3 žodžiais apibūdinti tokį padažą, tai sakyčiau, kad tai "skonių ir vitaminų bomba".
Aštrusis chimichurri
Chimichuri yra Pietų Amerikoje plačiai paplitęs padažas prie įvairių kepsnių. Į smulkintuvą įdėkite 1 skiltelę česnako, 1 čili pipirą, po nedidelį pundelį kalendros ir petražolių ir 3 valg. š. raudonojo vyno acto. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, įpilkite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus ir dar kartą išplakite. Padėkite šaltai. Pagaminsite per 5 minutes.
Juodųjų pupelių ir sezamų padažas
Šiam Azijos skonio padažui reikės pusės stiklinės juodųjų konservuotų pupelių. Jas nuplaukite, nukoškite ir suberkite į smulkintuvą. Įdėkite 1 arb. š. rudojo cukraus, 2 arb. š. medaus, po žiupsnelį maltų čichuano pipirų, cinamono, anyžiaus, pankolio sėklų ir gvazdikėlių, ½ arb. š. smulkinto imbiero, 1 čili pipiro, 2 arb. š. tahini pastos, 2 valg. š. vyno acto, 2 arb. š. sojos padažo ir 5 valg. š. vandens. Viską suplakite iki vientisos masės ir pakaitinkite, kol padažas taps blizgus ir tąsus. Pagaminsite per 25 minutes. Padažas ypač tinka prie vištienos.
Raudonojo vyno padažas
Į keptuvę įpilkite 250 ml jautienos sultinio ir kaitinkite, kol pusė skysčio išgaruos. Įpilkite 125 ml raudonojo sauso vyno, 2 arb. š. rudojo cukraus ir 1 arb. š. balzaminio acto. Išmaišykite ir kaitinkite 10 minučių ant didelės kaitros, kol pusė skysčio išgaruos. Pagaminsite per 20 minučių. Padažas ypatingai tinka prie jautienos kepsnių.
Salsa Verde padažas
Šio puikaus itališko padažo nereikia virti. Tereikia susmulkinti pundelį petražolių, pundelį laiškinio česnako, žiupsnelį mėtų, 3 česnako skilteles,1 arb. š. kaparėlių, 2 ančiuvius, sumaišyti su vienos citrinos sultimis ir trimis valg. š. alyvuogių aliejaus. Jei norisi, pagardinkite žiupsneliu druskos ir maltų juodųjų pipirų. Tinka prie keptos mėsos ar žuvies, makaronų, salotų. Pagaminsite per 15 minučių.
Mėlynojo sūrio padažas
Kepsnio ir mėlynojo sūrio derinys yra tikrai dangiško skonio, o šis padažas gali būti pagamintas per kelias minutes. Keptuvėje ištirpinkite 25 g sviesto ir sumaišykite su 1 valg. š. miltų. Nuolat maišydami iš lėto supilkite 150 ml pieno, kol gausite vientisą konsistenciją ir nebeliks gumuliukų. Pakaitinkite iki virimo ir suberkite 50 g smulkinto sūrio su mėlynuoju pelėsiu. Maišykite, kol sūris ištirps ir padažas taps vientisas. Pagaminsite per 20 min. Padažas tinka prie vištienos, kiaulienos, šonkauliukų.
Klasikinis Berno padažas
Į mažą puodą supilkite 60 ml baltojo vyno acto, suberkite 1 susmulkintą svogūno galvutę, 1 arb. š. grūstų juodųjų pipirų ir 1 valg. š. smulkinto peletrūno. Kaitinkite tol, kol skysčio liks maždaug 2 valgomi šaukštai. Skystį nukoškite į kitą dubenėlį. Pridėkite 3 kiaušinių trynius, statykite indelį virš garų vonelės ir plakite, kol kiaušiniai pabals ir sutirštės. Tada po šaukštą pilkite 150 ml tirpinto sviesto ir nuolat maišykite, kad masė taptų vientisa. Įpilkite šaukštelį šilto vandens, išmaišykite ir vėl po truputį maišydami pilkite sviestą, kol sunaudosite jį visą. Pagardinkite padažą žiupsneliu druskos ir kajeno pipirų, 1 valg. š. smulkinto peletrūno. Gerai išmaišykite ir patiekite su jautienos kepsniu. Padažo užteks 6 porcijoms, jį pagaminsite per 25 minutes.
Mango ir persikų padažas
Į smulkintuvą suberkite supjaustytą 1 didelį gerai sunokusį mango vaisių, 1 didelį gerai sunokusį susmulkintą persiką, ½ mažo raudonojo svogūno, 2 nedidelius slyvinius pomidorus, ½ čili pipiro, žiupsnelį tarkuotos apelsino žievelės, 1 valg. š. susmulkintos kalendros, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį, žiupsnelį cukraus, 2 ¼ arb. š. aguonų, įpilkite ½ valg. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių, 2 valg. š. šviežiai spaustų apelsinų sulčių. Viską gerai suplakite ir palikite valandai pastovėti. Tinka prie vištienos, lašišos, salotų. Pagaminsite per 15 minučių. Skanaus!
Kiti padažų variantai
- Fetos sūrio padažas: Sumaišykite 200 g susmulkinto fetos sūrio, 3 šaukštus susmulkintų čiobrelių, 4 šaukštus natūralaus jogurto ir žiupsnelį maltų juodųjų pipirų.
- Šaltmėčių padažas: Sumaišykite 200 ml natūralaus jogurto, 1 šaukštą susmulkintų šaltmėčių, 1 šaukštą skysto medaus, 1 susmulkintą česnako skiltelę, žiupsnelį druskos ir žiupsnelį maltų juodųjų pipirų.
- Ridikėlių padažas: Sumaišykite 200 g stambiai sutarkuotų ridikėlių, 2 sugrūstas česnako skilteles, 200 ml natūralaus jogurto, žiupsnelį druskos ir žiupsnelį maltų juodųjų pipirų.
- Česnakinis padažas: Sumaišykite 500 g tepamo varškės sūrelio be priedų, 500 g natūralaus jogurto ar neriebios grietinės, 3-5 sugrūstas česnako skilteles, 1 šaukštą cukraus, žiupsnelį aromatinės druskos, 0,5-1 citrinos sultis, susmulkintų krapų, susmulkintų česnako laiškų ir šviežių agurkų bei svogūno laiškų.
- Grūdėtos varškės padažas: Sumaišykite 200 g grūdėtos varškės, 200 g grietinės, 3 česnako skilteles, šviežių arba džiovintų bazilikų, 1 šaukštą obuolių marmelado, žiupsnelį druskos ir žiupsnelį maltų juodųjų pipirų.