pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Minkšti ir Sultingi Kotletai: Geriausi Receptai ir Patarimai

Minkštus, purius, sultingus ir namų virtuve kvepiančius maltos mėsos kotletus mielai valgo ir dideli, ir maži. O šeimininkės juos mėgsta, nes kotletų gaminimas neatima daug laiko. Kiekviena turi savo išbandytą receptą ar paslaptis, kaip iškepti skanius kotletus, kuriuos apsilaižydami pirštelius mielai kirstų visi šeimos nariai.

Pagrindiniai Kotletų Gaminimo Patarimai

Surinkome namų šeimininkių patarimus, išbarstytus interneto platybėse, ko jos deda į vištienos ar kitos mėsos kotletus, kad būtų minkšti ir sultingi. Paskaitykite - galbūt kai ką jau žinojote, tačiau neabejojame - tikrai rasite ir netikėtų patarimų.

Daržovės

Daugelis šeimininkių į faršą įmaišo įvairiausių tarkuotų daržovių: cukinijos, morkų, svogūnų, kopūstų, bulvių, moliūgų, net burokėlių. „Dedu cukinijos - net šeima nesupranta, kad jos yra“, - tikina viena šeimininkė. „Patikrintas variantas: vištienos kotletukai su cukinija - sultingi ir minkšti“, - jai antrina kita. „Įtarkuokit žalios cukinijos, morkų, svogūnų. Aš dar dedu truputį majonezo ir krakmolo - pasakiški kotletukai“, - receptu pasidalino dar viena. Kitos pirmenybę atiduoda vištienos kotletams, į kurių faršą įtarkuota kopūsto: jie tikrai sultingi ir labai skanūs. Dar kitos šeimininkės deda nemažai svogūno - galvą ar net dvi. O jeigu šeima jų nemėgsta, sumala svogūną į tyrelę - jo skonio nesijaučia, tačiau kotletai būna purūs, minkšti ir sultingi. Sultingumu išsiskiria ir vadinamieji čigoniški kotletai: jiems paruošti į faršą dedama mažais gabaliukais smulkintų pomidorų ir kapotų petražolių. Grybų mėgėjams turėtų patikti kotletai su tarkuotais pievagrybiais. Dar vienas pasiūlymas norinčioms iškepti sultingus kotletus - į faršą įtarkuoti obuolio.

Kruopos

Daugelyje kotletų receptų siūloma faršą suminkštinti džiūvėsėliais arba išmirkytu batonu. Šeimininkės dalinasi ir kitomis idėjomis.Kai kurios į faršą deda manų kruopų. Tačiau kitos atrado geresnę priemonę: „Manų kruopos kietina faršą, vietoje jų geriau dėti greitai išverdančius avižinius dribsnius ir pilti sultinio“. Kitos avižinius dribsnius prieš dėdamos į faršą išmirko piene. Nepamaišys, jeigu į kotletų masę įmaišysite ir avižinius dribsnius, ir kokios nors tarkuotos daržovės, pavyzdžiui, morkos. O dar kitoms skaniausi vištienos kotletai, į kurių masę įmaišyta virtų grikių.

Pieno Produktai

„Šaukštas majonezo suminkština mėsą. Į faršą dedu majonezo, bet nededu kiaušinių“, - patirtimi dalijasi viena šeimininkė. „Iš tiesų turiu vieną paslaptį - nedėti kiaušinių. Nė vieno. Bet įdėti batoną, išmirkytą piene. Jis turi būti ne drėgnas, o tiesiog šlapias!“ - receptu dalinasi dar viena interneto vartotoja. „Aš dedu sviesto, grietinės arba majonezo. Man taip skaniausia“, - tikina trečia. „Dėkite šaukštą grietinės, šaukštą miltų - kitokių kotletų nebenorėsit“, - neabejoja interneto vartotoja. Dar vienas patarimas - į faršą įpilti riebios grietinėlės, po to palaikyti jį šaldytuve valandą-dvi, tik tada formuoti kotletus ir kepti.

„Tada gerai įsigeria į mėsą. Kotletus sudėti reikia ant labai smarkiai įkaitintos keptuvės - susidarys plutelė, todėl iš mėsos neištekės sultys. Vėliau sumažinti ugnį iki vidutinės“, - patirtimi dalinasi viena šeimininkė. Dar vienas patarimas - formuojant kotletus į kiekvieną įdėti gabaliuką sviesto.

Dar Keletas Patarimų

Kitos šeimininkės žada, kad sultingi kotletai bus panaudojus turbūt pigiausią priemonę - į faršą įpylus vandens. „Reikia pilti šilto vandens ir ilgai minkyti. Kiaušinio dėti nereikia“, - minkštų ir sultingų kotletų paslaptimi pasidalino viena. Tačiau kitos kiaušinio neatsisako, tačiau taiko vieną gudrybę: „Labai gerai yra atskirti baltymus nuo trynių ir gerai išplakus sudėti į faršą baigiant jį minkyti.

Receptai

Nostalgiją Keliantys Kotletai Kaip Valgykloje

„Tokius kotletus valgėme valgyklose. Jie tobuli, sultingi ir purūs, tiesiog tirpsta burnoje, aš reikalauju juos išbandyti! O paruošti labai paprasta ir lengva 20 kotletų iš 1 kg maltos mėsos. Tad labai pigu, nostalgiška ir tobulai skanu mėgstantiems naminį paprastą maistą. Bulvių košei yra atskira odė, orinė, puri, glotni, švelni išplakta su mikserio šluotele ir taip, tai ne tas pats kas sublenderiuota tyrė“, - sako tinklaraščio „Skanus gyvenimas“ autorė Ilona.

Ingredientai:

  • 1 kg maltos jautienos ir kiaulienos mėsos (50\50)
  • 220 gr batono be plutelės
  • 300 gr svogūno
  • Vandens
  • 100 gr džiūvėsėlių
  • Aliejaus
  • 1.5 arb. š. druskos
  • 0.5 arb. š. pipirų

Gaminimo Eiga:

  1. Į maltą mėsą sudėkite druską, pipirus, įtarkuokite arba sublenderiuokite svogūnus.
  2. Batoną užmerkite vandeniu, palaikykite, kol gerokai išbrinks, tuomet nusunkite vandenį, tiek kad nebėgtų iš jo vanduo, bet ne itin sausai.
  3. Viską gerai išmaigykite ir 8 kartus padaužykite gautą masę į dubenį.
  4. Jei norite vienodų gražių kotletų susverkite po 80 gr kamuolėlius, juos apvoliokite džiuvesėliuose ir suplokite iki maždaug 2 cm storio.
  5. Į keptuvę įpilkite apie 10 valg. š. aliejaus, palaukite kol įkais ir sudėkite kotletus.
  6. Iš vienos pusės 5 min. ir iš kitos pusės 5 min. ant vidutinės kaitros.

Būtinai pasirūpinkite iš mamos ar anytos marinuotų burokėlių ir raugintų agurkų. Skanaus!

Aurimėlio Kotletai su Daržovėmis

Ingredientai:

  • 1 kg maltos kiaulienos (arba kitos mėgstamos mėsos)
  • 2 kiaušinių
  • 3-4 riekelių batono
  • Ketvirčio nedidelio šviežio kopūsto
  • Didelės morkos
  • 2-3 nedidelių svogūnų
  • Kelių skiltelių česnako
  • 1 v.š. garstyčių, druskos, pipirų, rūkytos paprikos miltelių, šviežių žalumynų (krapų arba petražolių)

Gaminimas:

  1. Į dubenį dedame maltą mėsą, piene arba sultinyje mirkytą batoną, smulkintas daržoves, mušame kiaušinius, pagardiname prieskoniais ir žalumynais. Gerai išmaišome.
  2. Formuojame kotletus.
  3. Apvoliojame miltuose ir apkepame keptuvėje su aliejumi iš abiejų pusių kol gražiai apskrunda.
  4. Dedame į puodą kuriame troškinsime (aš dar dėjau morką, svogūną, česnako, lauro lapelių ir čiobrelio).
  5. Užpilame sultiniu ir troškiname apie 20min.
  6. Tuomet pilame truputį grietinėlės ir dar patroškiname apie 15min.
  7. Patiekiame su bulvių koše, raugintų kopūstų salotomis.

Vištienos Kotletai

Ingredientai:

  • Viščiukų ketvirčių mėsa - 1 kg
  • Kiaušinis - 1 vnt.
  • Didelis svogūnas - 1 vnt.
  • Česnakas - 2 skiltelės
  • Vidutinio dydžio morka - 1 vnt.
  • Pienas - 70 ml
  • Džiūvėsėliai - 50 g
  • Druska - pagal skonį
  • Malta kalendra, saldžiosios paprikos milteliai, malti juodieji pipirai - pagal skonį
  • Augalinis aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Viščiukų ketvirčių mėsą sumalame ir dedame į dubenį.
  2. Svogūną pjaustome pusžiedžiais, česnaką - griežinėliais, morkas sutarkuojame burokine tarka.
  3. Visas daržoves apkepiname keptuvėje. Pasistengiame kad neapdegtų, geriau įpilti šlakelį vandens, kad jos troškintūsi.
  4. Į paruoštas daržoves pilame pieną ir susmulkiname jas blenderiu, dedame į dubenį su vištienos faršu.

Daniški Kotletai

Ingredientai:

  • 1 kg maltos mėsos (galima naudoti kiaulieną pusiau su jautiena)
  • 2 per burokinę tarką sutarkuoti svogūnai
  • 2 kiaušiniai
  • 0,4 l pieno
  • 6 v.š. džiūvėsėlių

Patarimai Kaip Patobulinti Maltinukų Receptą

  • Naudokite šviežią mėsą, o ne šaldytą.
  • Gardūs maltiniai pavyksta iš kelių rūšių mėsos arba tos pačios rūšies, bet skirtingų dalių skerdienos.
  • Geriausiai kepti maltinius iš ką tik paruošto faršo, jeigu recepte nenumatyta šiek tiek faršą pamarinuoti.
  • Kiaušiniai padaro maltinius kietesnius, ypač kiaušinio baltymas. Tad jei būtinai norėtumėte įdėti kiaušinį, tai dėkite arba trynį, arba išplaktą baltymą.
  • Nelaikykite faršo su žaliais svogūnais. Jeigu norite faršą kažkiek palaikyti šaldytuve, svogūnus reikia apkepti. Faršas su apkeptais svogūnais lengviau virškinimas.
  • Tam, kad maltiniai išlaikytų savo formą, gerai išmuškite faršą. Tiesiog gana stipriai pamėtykite faršą į dubenėlio kraštą. Galima faršą pamėtyti ir iš vienos rankos į kitą arba padaužyti į stalą. Tai prisotins faršą oru ir jis taps minkštesnis ir tąsesnis, geriau lips.
  • Sultingumo prideda: keli šaukštai ledinio vandens, šaukštas aliejaus arba patarkuotas (smulkiai supjaustytas) ledinis sviestas.
  • Padžiūvęs batonas, balta duona, džiūvėsėliai - tai ir yra viena iš pagrindinių mamos maltinių paslapčių. Norėdami padaryti maltinius sveikesnius, keiskite duoną daržovėmis - puikiai tinka moliūgai, cukinijos, paprikos, morkos, baklažanai, netgi obuoliai.
  • Dar viena sultingumo ir purumo paslaptis - sviestas arba grietinėlė. Įmaišykite minkštą sviestą arba per kelis kartus įpilkite grietinėlės. Kai tokį faršą išmaišysite, būtinai palaikykite jį šaldytuve bent valandą.
  • Formuokite maltinius suvilgytomis vandeniu rankomis.
  • Sultingiau yra vienas didelis maltinis, nei du maži.

Kepimo Patarimai

  • Kepkite maltinius gerai įkaitintoje keptuvėje iki gražiai apskrudusios plutelės iš vienos pusės, po to apverskite ir, nemažindami kaitros, apkepkite tiek pat iš kitos pusės. Tuomet uždenkite dangčiu ir kepkite, kol maltiniai bus iškepę.
  • Kitas būdas - greitai apkepkite stipriai įkaitintoje keptuvėje, o po to baigti kepti orkaitėje.
  • Geriau įdėkite į keptuvę 4 maltinius, o ne šešis iš karto. Jei perkrausite keptuvę, maltiniai troškinsis ir labai sumažės.

Klasikinis Kotletų Receptas

Gaminimo Eiga

  1. Batono riekeles užpilame vandeniu ir paliekame kelioms minutėms, kad išmirktų.
  2. Kiaulieną ir svogūnus pjaustome taip, kad tilptų į mėsmalę.
  3. Kiaulieną, svogūnus ir nuspaustas batono riekeles praleidžiame per mėsmalę. Gautą faršą paskaniname druska, pipirais, kapotais krapais, pilame 100-150 ml vandens ir gerai išmaišome, išminkome.
  4. Minkymo metu imame didelę dalį mėsos ir metame į tą patį indą. Tai darome keliolika kartų. Tai vadinama mėsos mušimu, kotletai nuo šio veiksmo bus minkšti ir sultingi.
  5. Sudrėkintomis rankomis formuojame kotletus ir kepame įkaitintame aliejuje, ant silpnos ugnies, kol iškeps ir gražiai apskrus.

Kotletus patiekite su bulvių koše ar virtomis bulvėmis ir mėgiamomis daržovėmis.